SAMSUN / ÇARŞAMBA - Şenyurt İlkokulu

May

Tozkoparan İskender :Türk okçu. Türk okçuluk tarihinin en büyük kemankeşlerindendir.

Nis

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını büyük coşku,sevinç ve oyunlarla kutladık.

Nis

OKULUMUZDA KÜTÜPHANELER HAFTASI KAPSAMINDA PROGRAMIMIZ GERÇEKLEŞTİ. AYRICA İLÇEMİZDE GÖREVLİ TÜRKÇE ÖĞRETMENİ VE AYNI ZAMANDA YAZAR OLAN FARUK YILDIZ OKULUMUZDA ÖĞRENCİLERİMİZLE SÖYLEŞİLER YAPIP ÖĞRENCİLERİMİZE KİTABINI  İMZALAMIŞ OLDU.

Nis

Nasreddin Hoca, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde, Hortu ile Akşehir çevresinde yaşamış olan efsanevi kişi ve mizah kahramanıdır.

Nis

Âşık Veysel, gerçek adıyla Veysel Şatıroğlu (25 Ekim 1894, Şarkışla - 21 Mart 1973, Sivas), Türk hal ozanı ve şair. Afşar boyunun Şatırlı obasına mensup olan Veysel Şatıroğlu, Gülizar ve Ahmet Şatıroğlu çiftinin çocuklarından biri olarak 25 Ekim 1894'te Sivas Vilayeti'nin Tenos (bugünkü Şarkışla) kazasında doğdu. Çocukken görme yetisini kaybetmesine rağmen şiirlerinde hoşgörü, sevgi, birlik ve beraberlik, vatanseberlik ve tabiat konularını işleyen Âşık Veysel; "Uzun İnce Bir Yoldayım", "Dostlar Beni Hatırlasın", "Kara Toprak" ve "Güzelliğin On Para Etmez" gibi birçok eser bıraktı. Türkiye'de aşıklık geleneğinin en önemli temsilcilerinden birisi olarak kabul gören Veysel, Türkçeyi en yalın ve güçlü şekilde kullanan isimlerden birisi olarak kabul edilmektedir.

Nis

Türkiye Cumhuriyeti'nin kaderini değiştiren Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasında en önemli rollerden birisini oynamıştır. Çanakkale Savaşı'nda 275 kiloluk top mermisini tek başına kaldırarak namluya yerleştiren Seyit Onbaşı, Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü ile beraber anılıyor.

Mrt

Okulumuzda, “18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. Yıldönümü” kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Mrt

Mehmed Ragîf, daha sonra Mehmet Âkif Ersoy (20 Aralık 1873, İstanbul - 27 Aralık 1936, İstanbul), Arnavut kökenli Türk şair, veteriner hekim, öğretmen ve siyasetçidir. Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ulusal marşı olan İstiklâl Marşı'nın yazarıdır.

Mrt

Güftesi, Anadolu'da Millî Mücadele'nin devam ettiği sırada Mehmet Âkif Ersoy tarafından kaleme alınmış şiirdir. Şairin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, Hakk'a, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir.[3]

Şiir, 12 Mart 1921'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır.

İbni Sina kimdir?

İbni Sînâ veya Ebu Ali Sînâ ya da Batı dünyasında bilinen ismiyle Avicenna, 980 yılında bugün Özbekistan’a bağlı Buhara yakınlarındaki Efşene köyünde dünyaya gelmişü, İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli bilim insanlarından biridir. Tıp, astronomi, felsefe alanında eserler vermiş olan İbni Sina “erken tıbbın babası”, “filozofların prensi” olarak bilinir.

İbni Sina’nın kısaca hayatı

Aslen Belh’li olan ve Samani hanedanı döneminde, İslam dünyasının kültürel başkenti olarak Bağdat'a rakip olan Buhara’ya yerleşen İbni Sina’nın babası Abdullah, iyi bir eğitim görmüştü ve evi felsefe, geometri ve Hint matematiğiyle ilgili konuların tartışıldığı, dönemin alimlerinin sohbet etmek için toplandığı bir merkezdi. İbn Sînâ çocukluk döneminde bilim ve felsefe konularına âşinalık kazandı.

Yaşıtlarına göre olağan üstü bir zekâya sahip olan İbni Sina, küçük yaşta Kur’an’ı ezberledi; dil, edebiyat ve fıkıh öğrenimi gördü. Ayrıca babasından geometri, aritmetik ve felsefe konusunda ilk bilgilerini aldıktan sonra babasının isteği üzerine Hint aritmetiği eğitimi aldı.

Buhara’da Orta ve Yeni Platoncu ve Aristotelesçi metinlere rahatlıkla erişen, Öklid'in Elementler kitabını ve Batlamyus'un Almagest eserini okuyan ve onları, Fars ve Hint matematik sistemleri, astronomi, cebir, trigonometri gibi öğrendiği bilgiler ile yeniden yorumlayan İbni Sina bir yandan da tıp bilimi ile ilgileniyordu.

Mrt

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN.

Mrt

Türk dünyasının 'bilge atası' Dede Korkut, Oğuzların Kayı ve Bayat boylarından gelmektedir. 570-632 yılları arasında Hazreti Muhammed döneminde yaşadığı rivayet edilen Dede Korkut, tüm Türk kavimlerinin atasıdır ve dahisidir. Türk destanlarında ve halk hikayelerinde, Dede Korkut adına ve onun mucizevi sözlerine rastlamak her zaman mümkündür.

Dede Korkut, bütün dünyada Türklüğün en önemli simgelerinden biridir. Dede Korkut hikayelerinde destan özellikli pek çok halk kahramanının mücadeleleri anlatılır. Bu hikayelerde güzel ve hikmetli sözler, Türklerin tarihine ait rivayetler, han ve beyler hakkında methiyeler, Türk töresine ait pek çok konular işlenerek, iyiye övgü, kötüye eleştiri vardır. Her öykünün sonunda kopuzuyla ortaya çıkan Dede Korkut, Oğuz beylerine, boylarına dualar okur, şiirler ve bilgece sözler söyler. Bu hikayelerde, Türk boylarının savaşları, barışları, aile ve eğitim yapısı, üstün ahlakı ve karakter sağlamlığı da vurgulanır.

Şbt

Ahmet Necip Kısakürek, Türk şair, romancı, oyun yazarı ve İslamcı ideolog. Necip Fazıl, 24 yaşındayken yayımladığı ikinci şiir kitabı Kaldırımlar ile tanınmış ve Kaldırımlar Şairi lakabıyla anılmıştır.

Şbt

Ali Kuşçu veya asıl adıyla Ali bin Muhammed, Timur İmparatorluğu ile Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış olan astronom, matematikçi, fizikçi, filozof ve dil bilimcidir. En önemli tanınma nedeni Ay'ın ilk haritasını çıkaran âlim olmasıdır.

Şbt

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜMÜZ SAYIN MUSTAFA ÖZDEMİR VE ŞUBE MÜDÜRÜMÜZ YUSUF TANRIÖVEN OKULUMUZU ZİYARET ETTİLER. ÖĞRETMENLER ODASI ÖĞRETMEN BULUŞMALARI İÇİN KENDİLERİNE TEŞEKKÜR EDERİZ.