T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / ÇARŞAMBA - Şenyurt İlkokulu

HEKİMLERİN HEKİMİ:İBNİ SİNA

İbni Sina kimdir? 

İbni Sînâ veya Ebu Ali Sînâ ya da Batı dünyasında bilinen ismiyle Avicenna, 980 yılında bugün Özbekistan’a bağlı Buhara yakınlarındaki Efşene köyünde dünyaya gelmişü, İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli bilim insanlarından biridir. Tıp, astronomi, felsefe alanında eserler vermiş olan İbni Sina “erken tıbbın babası”, “filozofların prensi” olarak bilinir. 

İbni Sina’nın kısaca hayatı

Aslen Belh’li olan ve Samani hanedanı döneminde, İslam dünyasının kültürel başkenti olarak Bağdat'a rakip olan Buhara’ya yerleşen İbni Sina’nın babası Abdullah, iyi bir eğitim görmüştü ve evi felsefe, geometri ve Hint matematiğiyle ilgili konuların tartışıldığı, dönemin alimlerinin sohbet etmek için toplandığı bir merkezdi. İbn Sînâ çocukluk döneminde bilim ve felsefe konularına âşinalık kazandı.

Yaşıtlarına göre olağan üstü bir zekâya sahip olan İbni Sina, küçük yaşta Kur’an’ı ezberledi; dil, edebiyat ve fıkıh öğrenimi gördü. Ayrıca babasından geometri, aritmetik ve felsefe konusunda ilk bilgilerini aldıktan sonra babasının isteği üzerine Hint aritmetiği eğitimi aldı.

Buhara’da Orta ve Yeni Platoncu ve Aristotelesçi metinlere rahatlıkla erişen, Öklid'in Elementler kitabını ve Batlamyus'un Almagest eserini okuyan ve onları, Fars ve Hint matematik sistemleri, astronomi, cebir, trigonometri gibi öğrendiği bilgiler ile yeniden yorumlayan İbni Sina bir yandan da tıp bilimi ile ilgileniyordu.

12-03-202412-03-202412-03-202412-03-2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 12.03.2024 - Güncelleme: 12.03.2024 12:20 - Görüntülenme: 40
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
İBNİ SİNA,